Høner

Hønene vi har her på Høystad heter Dekalb. Vi kjøper hønene fra Børge Undheim As, de både klekker eggene og forer fram og selger unghøner.

Vi har 7380 høner som legger nesten et egg hver dag. Vi får hønene når de er ca. 15 uker gamle og de lever hos oss fram til de er ca 78 uker gamle. Da blir hønene normalt avlivet og sendt til destruksjon.

Hos oss er hønene frittgående. Vi har en fleretasje innredning fra Big Dutchman som er levert av Fjøssystemer As.

Det daglige arbeidet består i å se etter at hønene har det bra på alle måter. Vi sjekker at de har nok mat og friskt vann. Vi fjerner dyr som er syke eller døde og vi plukker egg som ikke er lagt i redene. 2 ganger i uken må vi kjøre ut møkka som har havnet på gjødsel beltene.

Å pakke eggene tar mellom 1,5 til 2 timer og det må gjøres hver dag. Eggene blir plukket tidlig om morgenen, rett etter at hønene har lagt dem. De blir satt inn på kjøla med en gang. En gang i uken henter Nortura eggene som står på kjøla og kjører dem til et eggpakkeri på Heimdal. Her blir eggene pakket i de pakningene du finner i butikken. Våre egg kan pakkes og selges blant annet som Egg ML God Morgen, Frittgående 12 stk.